VIBORG LUFTFOTO

Droneflåden

Viborg Luftfoto benytter sig af avanceret droneteknologi. Pt. består "flåden" af to styks DJI Phantom 4, en DJI Mavic 2 Zoom og en DJI Mavic 2 Enterprise Dual. indenfor de seneste år er der føjet en DJI Mini2 til samlingen, og for nylig fik jeg også fat i en DJI Inspire-1. Sidstnævnte er ikke længere i produktion, men det var en af de første droner, der reelt kunne bruges til filmoptagelse (360 graders kameravinkel).
Alle droner er "state-of-the-art", så der er garanti for høj kvalitet. Dronerne bliver jævnligt opdateret (software-mæssigt). Tillige holder jeg selv flyvestatus efter Trafikstyrelsens retningslinjer, herunder med flyvning om natten. Dronernes væsentligste specifikationer, herunder særlige fordele, kan ses nedenfor.

DJI Mavic 2 Zoom er firmaets flagskib. Med fem batterier (Lithium-Polymer) - der kan deles med Mavic 2 Enterprise Dual - har den en flyvetid på ca. to og en halv time. Og som navnet antyder har den optisk zoom, hvorfor det ikke er nødvendigt at være meget tæt på det ønskede objekt. En god sammenligning er en mobiltelefon til en fodboldkamp: Telefonen tager fine billeder, men fodboldspillerne er meget små, når man kommer hjem og prøver at se billederne på sin PC. Mobiltelefonens zoom er digitalt zoom, hvilket betyder, at telefonen bare laver en udsnitsforstørrelse af det samlede billede - altså at antallet af pixels bliver mindre og mindre, jo mere man zoomer.
Mavic'en tager billeder i 3.000 x 4.000 pixels (12MP) - også når den zoomer - og kan optage video i op til 4K UHD-kvalitet (fire gange bedre end BluRay-film). Så der er altså rig mulighed for at klippe og beskære i billederne uden det helt store kvalitetstab.

Dronen er GPS- og gyrostabiliseret, så det er en ekstremt pålidelig platform, hvis man skal have et godt billede eller en god video.

Ligesom Phantom 4 er Mavic'en udstyret med Active Tracking, så det er muligt at følge heste, (ski-) løbere og andre sportsudøvere. I normal operation kan dronen flyve op til 50 km/t, så det burde dække det meste. Hvis "sports mode" aktiveres, kan dronen flyve op til 73 km/t (dog uden collision avoidance), så det vil være op til kunden at vurdere en evt. risiko.

DJI Mavic 2 Enterprise Dual er firmaets mest teknologisk avancerede drone. Udover det almindelige kamera har den også et FLIR-kamera (Forward Looking InfraRed) - eller "IR" i daglig tale. IR-kameraet registrerer varmeudstråling og vil derfor kunne bruges til at vise, hvor husets isolering er mangelfuld - eller hvis der er et brud på en vand- eller varmeledning i jorden. Tillige kan den bruges til at afsløre personer, der gemmer sig i skoven eller i en bygning, til at "se" om parkerede biler lige har været ude at køre (varm motor) eller andet, hvor det er interessant at kigge efter varmeforskelle. Se mere under "om os".

Som Mavic 2 Zoom tager Enterprise Dual billeder i 3.000 x 4.000 pixels (12MP) - IR dog i en temmelig lav (men absolut brugbar) kvalitet. Alm. video går op til 4K Ultra High Definition-kvalitet, IR dog noget lavere. En særlig teknik er, at Enterprise Dual kan lave et "komposit-billede" (MSX), hvor det almindelige billede (med kanter og konturer) kombineres med IR-billedet (varmeforskelle). Dette virker også med video. Se eksempler under billeder/IR-billeder.

Dronen er GPS- og gyrostabiliseret, så den hænger præcist og stabilt i luften og tager rigtig gode billeder og videoer. Enterprise Duals batteri er "self heating", så dronen er godt anvendelig om vinteren, hvor flyvetid ellers forkortes, når dronen operererer i kolde omgivelser. Herudover kan den bruge batterierne fra Mavic 2 Zoom, så den har en flyvetid på over to timer.

DJI Inspire-1 er en af de ældre droner - men nu i min "flåde", om end den ikke længere sælges. Dronen adskiller sig fra de fleste andre ved, at den løfter propel-armene op efter Take-Off, så kameraet frit kan dreje 360 grader rundt nedenunder (se video). Skal mulighederne udnyttes til fulde, er der en pilot til at styre flyet - og en operatør til at styre kameraet (med hver deres controller).

Med en vægt på lidt over tre kilo hører den til i VIborg Luftfotos tunge ende - men så er den også forholdsvis vejrbestandig! Viborg Luftfoto råder - udover selve flyet - over de to controllere (pilot/kamerafører), fire batterier á ca. 25-30 minutters flyvning og to opladere, så der er lidt at trække på. 

Dronen er blevet Viborg Luftfotos eje, da et medie-firma i Aalborg mente, at den skulle på pension (den sælges ikke længere). I Viborg vil den nok heller ikke få de store opgaver i dagligdagen - men jeg har dog lidt planer for, hvad den ellers kan bruges til... 

Følg Viborg Luftfoto, når Inspire-1 evt. skal på Search and Rescue mission i forskellige omgivelserlaugh

DJI Mini2 er firmaets mindste størrelse. Det er en lille drone på under 250 gram, men det skal man ikke lade sig snyde af: Som både Mavic-dronerne og Phantom4 tager Mini2 billeder i 3.000 x 4.000 pixels (12MP) - og den kan ligeledes optage video i op til 4K UHD-kvalitet. Med sin begrænsede vægt og størrelse er den nem at have med i tasken, og den kan derfor også bruges som supplement til de større droner - f.eks. til at give et luftbillede af et bestemt område/scenarie, inden Mavic 2 Zoom eller Enterprise Dual bliver sendt i luften.

Ligesom dronen er mindre end søskendeflokken, er batterierne også mindre. Men da flyet ikke vejer så meget, behøver de ikke så stor kapacitet, som de større modeller. Derfor kan flyvetiden med et enkelt Lithium-Polymer-batteri - under gunstige forhold - komme op på 31 minutter. Lavere kapacitet betyder også hurtigere opladning, så der er endnu et plus til "den lille ny". Jeg råder over fire batterier, så det giver en flyvetid på op mod to timer. 

Mini2 er GPS- og gyrostabiliseret, ligesom den klarer sig pænt, selv om vinden tager til (upåvirket op til 8 m/s). Så det er en fin all-round - og absolut pålidelig - platform til gode billeder/video (også om natten).

Ved normal flyvning kan dronen flyve op til 36 km/t, så det burde dække det meste. I "sports mode" kan dronen flyve op til 58 km/t, men så kobles anti-collision systemet fra!

DJI Phantom 4 er en stabil platform, og med en take-off vægt på ca. 1,37 kilo er den pænt rustet til lidt hårde vejrforhold. Det er afprøvet - og den virker. Dronen er GPS- og gyrostabiliseret, så når den er sendt i luften, hænger den lige præcis, hvor den har fået besked på at hænge - selv når vinden tager til.

Jeg har pt. to af slagsen, hvoraf den ene snart skal simulere "kritisk styrt", så min Inspire-1 kommer og "redder den". Det er et lille videoprojekt, jeg håber at iværksætte snarest laugh

Ligesom Mavic-dronerne tager Phantom 4 billeder i 3.000 x 4.000 pixels (12MP) - dog uden zoom - og kan optage video i op til 4K UHD-kvalitet.

Phantom'en udstyret med "Active Tracking" - dvs. at man kan udpege et objekt (en person, et køretøj el.lign.), som dronen herefter forfølger. Der ligger et eksempel på, hvordan Active Tracking virker "in reality" under billeder/videoer (eller følg dette link).

Phantom'ens batterier er baseret på Litihum-Polymer teknologi, der betyder, at batterierne har en voldsom ydeevne. Fuldt opladet kan de fem batterier levere flyvning til næsten to timer (i optimale forhold op mod to og en halv time).