Det primære produkt er foto- og videooptagelse i høj kvalitet. Alle droner leverer fotos i 3.000 x 4.000 pixels (12MP) og video fra High Definition (HD, dvs. 1.080 x 1.920 pixels, svarende til BluRay-kvalitet), til 4K Ultra HD (2.160 x 3.840 pixels). Og som navnet antyder kan Mavic 2 Zoom tage billeder fra både højde og afstand, så den ikke vækker alt for megen opmærksomhed, f.eks. ved konfirmationer, bryllupper, sportslejre og andre begivenheder, hvor "fotografen" bør være i baggrunden.
Udover konfirmationer, bryllupper og sportslejre, kan Viborg Luftfoto også bruges til f.eks.:
Foto/video med Infrarødt (IR) kamera
Denne teknologi er lige anskaffet til Viborg Luftfoto i en "bror" til Mavic 2 Zoom. IR-kameraet registrerer varmeudstråling og vil derfor kunne bruges til at vise, hvor husets isolering er mangelfuld - eller hvis der er et brud på en vand- eller varmeledning i jorden. Dronen vil selvsagt også kunne bruges "håndholdt" indendørs til at påvise evt. brud på varmerør i vægge eller i gulvvarmen.
Teknologien anvendes allerede af Flyvevåbnets helikoptere, når der søges efter forsvundne pensionister, selvmordstruede personer, bortløbne børn m.m. I kampfly bruges IR til at bekræfte tilstedeværelse af fjender inden våbenaflevering - eller til at afbryde angreb, hvis der er uskyldige til stede i målområdet. Beredskabskorpset og Falck/Brandvæsenet bruger IR til at skabe overblik over ildebrande, herunder hvor flammerne er varmest, hvor redningspersonel IKKE skal ind - og hvor der evt. måtte være mennesker, der ikke kan ses "fra gaden" (f.eks. på den anden side af en brændende bygning).
Superspektralt kamera
Det menneskelige øje - og normale kameraer - ser farver i spektret (bølgelængderne) 450 til 700 nanometer. Så der er meget, vi ikke ser. Det multispektrale kamera kan "se" udenfor dette spektrum, og ved at sammenholde billeder med forskellige bølgelængder bliver det muligt at se en digital gengivelse af det, vi normalt ikke kan se. Kigger vi ud over en mark med byg eller rug, kan den se pæn, lys og ensartet ud - men med det superspektrale kamera kan det afsløres, om der f.eks. er nogle områder, der mangler vand. Det kunne give landmanden en ide om, hvor han skulle køre markvanderen hen næste gang.
Teknologien ER til stede, men kameraet er af en størrelse, der kræver en noget større drone, end dem Viborg Luftfoto råder over. Udviklingen går dog i retning af droner med længere flyvetid og større løftekapacitet, så jeg håber på, at kunne tilbyde denne service i løbet af et par år.
Hyperspektralt kamera
Ligesom det superspektrale kamera tager det hyperspektrale kamera billeder uden for det menneskelige øjes spektrum. Forskellen er, at det hyperspektrale kamera tager billeder over en større række bølgelængder med kortere melemmerum, hvilket betyder, at kamerat kan "se gennem solide overflader" - ja, helt ned til 30 meter under jordoverfladen. Det kunne være praktisk for ingeniører, der gerne vil have en ide om undergrundens sammensætning (sand, grus, ler, vandlommer, aflejringer eller andet), inden de opfører det nye højhus. Tillige reagerer forskellige grundstoffer/materialer på forskellige bølgelængder, så hvis man leder efter jern, kobber eller andet i undergrunden, kan kameraet indstilles til at "afsløre", hvor der er mulige forekomster.
Teknologien ER til stede, men kameraet er meget dyrt (det billigeste ligger på omkring kr. 60.000,-) og tungt, så det kræver en drone med en stor løftekapacitet.
Med den rette udvikling (specielt økonomisk) vil det også være en service, Viborg Luftfoto kan tilbyde i fremtiden.
Viborg Luftfoto - Telefon +45 7196 5540 - mail til info@viborgluftfoto.dk - CVR 37705020